Smaczna i tańsza alternatywa – organizujemy przyjęcie komunijne w domu

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Pierwsza komunia to niezwykły moment w życiu katolickich rodzin. Niemniej zorganizowanie przyjęcia komunijnego może być nieco stresujące. Aby móc w pełni cieszyć się tym dniem, warto wcześniej zaplanować szczegóły przyjęcia i ceremonii. Nie musisz organizować drogiej imprezy w restauracji, aby świętowanie komunii Twojego dziecka okazało się sukcesem. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby zadbać o wszystkie szczegóły.

źródło: Commplace

 

Przyjęcie komunijne w domu czy restauracji?

Bardzo często przyjęcia z okazji pierwszej komunii świętej organizuje się w lokalu, czyli w restauracji, hotelu czy na sali bankietowej. Rodzice wybierają to rozwiązanie głównie ze względu na ilość gości. Nie każdy ma duży dom czy mieszkanie, mogące pomieścić kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt osób. Co więcej, takie rozwiązanie jest po prostu wygodne i oszczędza czas – ale nie pieniądze. W 2022 r. w restauracji za przyjęcie komunijne zapłacimy od 120 do 400 zł od osoby.

Ten wyjątkowy dzień nie musi się jednak wiązać z wyrwą w domowym budżecie. Bardziej ekonomiczną opcją jest przygotowanie przyjęcia komunijnego w domu. To bardzo dobre rozwiązanie, jeśli liczba gości nie przekracza kilkunastu osób. Oczywiście w przypadku dużego mieszkania, domu, tarasu czy ogrodu, można zorganizować imprezę z udziałem nawet kilkudziesięciu osób. Oto na czym należy się skupić, przygotowując przyjęcie komunijne w domu.

Komfortowe przyjęcie w domu – na co zwrócić uwagę?

Organizując przyjęcie w domu, ważne jest, aby zapewnić maksymalny komfort gościom, przygotowując w tym celu odpowiednią ilość miejsca. Ciągłe popychanie i szturchanie łokciami podczas jedzenia raczej nie wpłynie pozytywnie na atmosferę rodzinnego spotkania. Dlatego dobrze jest przetestować kilka konfiguracji i wybrać taki układ rozmieszczenia stołów i krzeseł, który pozwoli im swobodnie jeść i rozmawiać podczas imprezy. Upewnij się, że masz wystarczającą liczbę stołów, krzeseł, sztućców i obrusów. Jeśli nie, możesz je pożyczyć lub wynająć.

W zależności od kościoła, w którym Twoje dziecko przystępuje do Pierwszej Komunii, harmonogram dnia może się różnić. Zazwyczaj msza komunijna jest odprawiana rano lub w godzinach przedpołudniowych. Po ceremonii goście udają się na przyjęcie. Problem polega na tym, że między tymi dwoma wydarzeniami nie zawsze jest dużo czasu. Aby zminimalizować stres związany z podaniem gościom posiłku zaraz po przyjściu do domu, postaw na potrawy, które to umożliwią.

Komunijne menu

Jeśli chodzi o listę dań, warto ją przygotować z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej wybierać potrawy dość proste i szybkie w przygotowaniu. W końcu to ważny dzień w życiu dziecka. Warto spędzić jak najwięcej czasu z nim i innymi członkami rodziny, zamiast spędzać większość przyjęcia w kuchni. Optymalnym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy (polecamy krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca – przepis pod tekstem) i dania głównego, a na stole postawienie różnego rodzaju sałatek, przekąsek i owoców, które goście mogą zjeść we własnym zakresie.

Ponieważ głównymi bohaterami przyjęcia są często dzieci, będzie im miło, jeśli w menu znajdą się pozycje, przygotowane specjalnie dla nich. – Szybką i zdrową propozycją mogą być np. zabawne koreczki z sera żółtego i oliwek – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. – Nie tylko wyglądają estetycznie, ale także stanowią zdrową przekąskę. Ser żółty to w końcu źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu witamin – zauważa. Przepis na koreczki podajemy na końcu artykułu.

Wsparcie firmy cateringowej

Jeśli na imprezie jest więcej osób, można rozważyć skorzystanie ze wsparcia firmy cateringowej. Często najbardziej popularnym wyborem jest bufet, ponieważ oferuje gościom różnorodne dania, które zaspokoją wszystkie gusta kulinarne. Jeśli poprosisz firmę cateringową o dostarczenie dań głównych, możesz uzupełnić menu o domowe desery, ciasta, przekąski i sałatki. Zaangażuj w tym celu pozostałych domowników i zróbcie jak najwięcej przed wielkim dniem. Dzieci rwą się do pomocy? – Ślimaczki z ciasta francuskiego czy krakersowe koreczki z żółtym serem to przekąski, które nie są czasochłonne i można do ich przygotowania zaprosić także dzieci – nawet w trakcie przyjęcia, zapewniając im w ten sposób kulinarną rozrywkę. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Najważniejsza wskazówka – poproś któregoś z przyjaciół lub członka rodziny, aby przyszedł do Twojego domu w czasie, kiedy będziecie w kościele. Pomoc w podgrzaniu lub przygotowaniu jedzenia może się okazać bezcenna, ponieważ rano będziesz mieć pełne ręce roboty, przygotowując siebie i swoje dziecko na uroczystość.

Jak w przypadku każdego dużego wydarzenia, szczegółowe zaplanowanie przyjęcia komunijnego to podstawa. Dzięki przygotowaniu odpowiedniego harmonogramu zadań i ustaleniu priorytetów, o niczym nie zapomnisz i zorganizujesz wspaniałe przyjęcie komunijne, które w przyszłości będzie mile wspominane zarówno przez dziecko, jak i całą rodzinę.

 

 

Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca

Składniki dla 4 osób:

- 2 pęczki białych szparagów

- 2 kromki chleba

- 1 opakowanie serka topionego MSM Mońki

- średnia cebula czerwona

- 1 litr bulionu drobiowego

- szczypta gałki muszkatołowej

- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

 

Koreczki z sera żółtego i oliwek

Składniki:

- ser żółty Morski MSM Mońki w bloku

- czarne oliwki

- plasterki marchewki

Przygotowanie: Ser pokroić na średniej wielkości kostkę i nadziać na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki.

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

- 200 g szynki parzonej

- 200 g świeżych pieczarek

- 2 łyżki oleju

- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki

- 150 g kapusty pekińskiej

- 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju

- pieprz do smaku

- 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego

- 1 jajko

Wykonanie: Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.

Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor. Podawać z ulubionym zimnym sosem, np. czosnkowym.

 

Krakersowe koreczki z żółtym serem

Składniki:

- paczka krakersów

- 30 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku

- czerwone winogrona

- jogurt grecki

Przygotowanie: Krakersy posmarować niewielką ilością jogurtu greckiego. Na wykałaczkę nabić kostki żółtego sera oraz winogrono i ułożyć ją na krakersie.

Smacznego!

 

 

źródło: Commplace

 

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Kierowco uważaj na rowerzystów!

2023-04-13

Kierowco uważaj na rowerzystów!

Sezon rowerowy i motocyklowy już się rozpoczął. Coraz więcej amatorów jazdy na jednośladzie pojawia się na drogach, dlatego przypominamy kierowcom, jak powinni się zachowywać w stosunku do niechronionych uczestników ruchu drogowego.
Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

2023-04-12

Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

Projekt ustawy o refundacji leków i wyrobów medycznych wprowadza zapis, który daje Ministrowi Zdrowia możliwość ustalania cen na wyroby medyczne stosowane w ramach świadczenia gwarantowanego. Zdaniem lekarzy i pacjentów ograniczenie swobody wyboru wyrobów medycznych ograniczy dostęp do innowacyjnych technologii, a tym samym pogorszy bezpieczeństwo pacjentów.
Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

2023-04-12

Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

Sektor produkcji i przetwórstwa mleka – podobnie jak całe rolnictwo – stoi przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju i koniecznością redukowania swojego wpływu na środowisko. To nie tylko efekt wymogów stawianych przez Europejski Zielony Ład, ale i rosnących oczekiwań konsumentów. Dlatego organizacje branżowe zawiązały porozumienie, którego celem ma być wypracowanie standardów produkcji mleka łączących cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi i dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu. – Chcemy zrobić coś konkretnego, pozytywnego, aby mleczarstwo i hodowla bydła mogły się przyczynić do ograniczania wpływu rolnictwa na środowisko – mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. 
Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

2023-04-11

Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

Niestety, przemoc domowa względem kobiet to wcale nie rzadkość. Może przybierać różną postać - od agresji fizycznej, przez seksualną, po dręczenie psychiczne. Jeśli poddana jest jej kobieta w ciąży, konsekwencje dotyczą nie tylko jej, ale i rozwijającego się zarodka i płodu. A szkodliwa jest wszelka przemoc: i ta fizyczna, i psychiczna, i seksualna, i ekonomiczna. Dowiedz się więcej.
Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

2023-04-11

Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

Poruszanie się samochodem po drodze wymaga od wszystkich uczestników ruchu drogowego stosowania się do przepisów, aby zachować bezpieczeństwo. Kierowcy często zapominają o tym, że nie są sami na drodze i nie stosują się do podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz życzliwości i uprzejmości.
Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

2023-04-10

Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

Polacy polubili pracę zdalną. Jak wynika z badania firmy ADP „People at Work 2022: A Global Workforce View”, ponad 41 proc. pracowników w wieku 34–44 lata twierdzi, że praca wykonywana z domu ułatwia im funkcjonowanie. Blisko 39 proc. badanych Polaków przyznaje, że ułatwia ona bycie pracującym rodzicem. Wchodzące właśnie w życie zmiany w Kodeksie pracy uregulują kwestię pracy zdalnej, wprowadzając jednocześnie szereg obowiązków po stronie pracodawcy i pracownika.
Nie wystarczy odpowiednie menu

2023-04-10

Nie wystarczy odpowiednie menu

Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

2023-04-04

Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

Im więcej informacji o recesji i inflacji, tym większe zainteresowanie podróżami zagranicznymi – taki przewrotny wniosek można wysnuć z raportu Polskiej Izby Turystyki i multiagentów: Wakacje.pl, Travelplanet.pl i Fly.pl. Z analizy rezerwacji w sezonie zimowym wynika, że popyt na wyjazdy nie osłabł nawet mimo wzrostu kosztów podróżowania, który oscyluje wokół stopy inflacji. Eksperci oceniają, że w kolejnych miesiącach także nie spodziewają się spowolnienia w sprzedaży, co najwyżej Polacy częściej będą szukać atrakcyjnych cenowo okazji poza sezonem.
Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

2023-04-03

Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące bezrobocia w 2022 roku. Wskaźnik stopy bezrobocia w grudniu ubiegłego roku wyniósł 5,2% (wobec 5,4% w grudniu 2021 r.). Kryzys gospodarczy wywarł jednak znaczący wpływ na nastroje panujące wśród pracowników. Ponadto jego konsekwencje mogą mocno dać się we znaki Polakom w 2023 roku. Jak będzie wyglądać sytuacja na rynku pracy?
Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

2023-04-02

Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

W kwietniu br. minie rok, odkąd zmieniły się zasady rozliczania nowych prosumentów za energię z przydomowych instalacji fotowoltaicznych przekazywaną do sieci i z niej pobieraną. – Sytuacja cenowa i geopolityczna powodują, że mimo zmiany tego systemu rozliczeń odbiorcy wciąż sięgają po fotowoltaikę – mówi Dominika Taranko, dyrektorka Forum Energii i Klimatu w Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Jak wskazuje, firmy i inwestorów indywidualnych do takich inwestycji skłania niestabilna sytuacja na rynku energii i rosnące ceny prądu. Coraz większym problemem jest jednak niewystarczająca przepustowość krajowych sieci elektroenergetycznych, a w efekcie – rosnąca liczba decyzji odmownych dotyczących przyłączenia do nich instalacji PV.