O alkoholach z owoców jagodowych

Ocena:

0/5 | 0 głosów

W ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zorganizowano Berry Fest - przegląd alkoholi z owoców jagodowych. Konkurs rozpoczął integrację środowiska producentów. Pokazał też wina owocowe i nalewki jako część polskiej tradycji kulinarnej. O szanse na rynkowy sukces zapytaliśmy ekspertów - Łukasza Klesyka, Zbigniewa Kmiecia, Katarzynę Puk, Mikołaja Reya. Wszyscy mówili o renesansie i potencjalne do wykorzystania przez producentów. Oto ich opinie.

„Alkohole na bazie owoców jagodowych mogą odnieść sukces rynkowy. Są elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, polskiego produktu regionalnego, polskiego produktu spożywczego, polskiego rolnictwa i sadownictwa. Owoce jagodowe przez setki lat były w głównym nurcie tego co się w Polsce uprawia i z czego się produkuje alkohol. Widać, że wracają” - mówi Zbigniew Kmieć, ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP, juror Berry Fest 2023.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw/Anna Kopeć-Jakubów - BERRY FEST 2023

Źródło: PAP MediaRoom

Jak dobrze ta oferta wpisuje się w światowe trendy?

„Współczesny rynek alkoholi na świecie poszukuje rzeczy oryginalnych i rzeczy z określoną jasną tożsamością regionalną, narodową, z jasnym osadzeniem w tradycji kulinarnej. Nawet jeżeli nie dosłownie, to chodzi po prostu o pewny układ smaków, połączeń, o pewien sposób rozumienia, o ducha tradycji kulinarnej. Uważam, że owoce jagodowej, jak prawie żaden inny produkt, oddają ducha kuchni polskiej. To jest polski styl dosmaczania, łączenie kwaśnego ze słodkim, budowania kontrastów, brak strachu przed dawaniem słodkich napojów do wytrawnych mięs i tak dalej. To jest właśnie duch polskiej kuchni, polskich połączeń kulinarnych, połączeń gastronomicznych i alkoholowych” – dodaje Zbigniew Kmieć.

„Trendom odpowiada formuła Berry Fest. Jako jury spotykamy się z twórcami i po prostu rozmawiamy o tym, co nam się podoba, co nam się nie podoba. Dyskutujemy o tym, jak zrobić aby to było lepsze albo jak zrobić to, żeby się lepiej sprzedawało. Przy okazji uczymy się nawzajem od siebie” – opisuje Łukasz Klesyk, redaktor kulinarny, ekspert alkoholi mocnych.

 

Kogo przyciągnął Berry Fest?

„Spotkało się kilkadziesiąt osób, które są na różnym poziomie i w różny sposób zaangażowani są w produkcję, sprzedaż i promocję owoców jagodowych. Spotkały się osoby, które uważają, że owoce jagodowe mogą służyć do produkcji dobrych alkoholi, że mogą odnieść rynkowy sukces i mogą przynieść dobrobyt ich producentom” – opisuje Zbigniew Kmieć, juror Berry Fest 2023.

„To spotkanie było premierowe i unikatowe. Połączyli się producenci plantatorzy owoców jagodowych z ludźmi, którzy z tych owoców tworzą alkohole. Cenna jest energia i know how, które połączył Berry Fest. Jest wizja rozwoju tej branży, jest potencjał, tradycje, gościnność, która jest wizytówką Polski” - mówi Mikołaj Rey, ekspert kulinarny, entuzjasta wyzwań gastronomicznych i sukcesów polskich producentów, również juror zakończonego niedawno festiwalu Berry Fest 2023.

„Kluczowe znaczenie ma walor integracyjny. Produkty oparte na owocach jagodowych, w ogóle polskie wino owocowe i nalewki, traktowane są nieco stereotypowo. To jest segment rynku, który należałoby odczarować. Osobami, które mogą to zrobić jesteśmy my, branża HoReCa, branżą sommelierska. Jesteście na początku drogi, która polega na odnalezieniu swojej własnej tożsamości, dążeniu do ciągłej poprawy jakości produktu i wspólnej promocji” – mówi Katarzyna Puk, sommelier, sędzia w konkursach winiarskich, juror Berry Fest 2023.

 

Wracamy do korzeni i patrzymy w przyszłość

„Sektor owoców jagodowych cały czas poszukuje nowych rozwiązań i nowych rynków zbytu. W tej chwili w Polsce tworzy się nowy trend, choć można tu też powiedzieć, że wracamy do korzeni. Wina i nalewki malinowe, z jeżyn, z czarnej porzeczki, to bardzo polski produkt. Powinniśmy wykorzystać ten trend. Możemy wykorzystać naturalne walory owoców jagodowych. Na pewno warto zacząć od tego co jest znane u nas od lat, a więc wina porzeczkowe i nalewki z malin. Te dwa gatunki powinny być w czołówce. Do nich dojdzie aronia, myślę, że to może być hit, i jagoda kamczacka. Z moich faworytów jeszcze borówka. Dalej minikiwi, dereń, pigwowiec, gatunki, które dopiero budzą się do życia w Polsce, ale perspektywy mają obiecujące” - mówi dr Paweł Krawiec, plantator, producent i promotor owoców jagodowych.

Pierwszy przegląd przyciągnął producentów 28 win owocowych, nalewek i destylatów. Wśród laureatów wina porzeczkowe, z jagody kamczackiej i borówki wysokiej, geist z jeżyn oraz nalewki z malin, derenia, agrestu i aronii. Największe uznanie jury zdobyły wino z czerwonej porzeczki oraz nalewka z polskiego minikiwi. Pełna lista laureatów, opinie uczestników, zdjęcia, znaleźć można na BerryFest.pl.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Źródło: PAP MediaRoom

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Kierowco uważaj na rowerzystów!

2023-04-13

Kierowco uważaj na rowerzystów!

Sezon rowerowy i motocyklowy już się rozpoczął. Coraz więcej amatorów jazdy na jednośladzie pojawia się na drogach, dlatego przypominamy kierowcom, jak powinni się zachowywać w stosunku do niechronionych uczestników ruchu drogowego.
Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

2023-04-12

Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

Projekt ustawy o refundacji leków i wyrobów medycznych wprowadza zapis, który daje Ministrowi Zdrowia możliwość ustalania cen na wyroby medyczne stosowane w ramach świadczenia gwarantowanego. Zdaniem lekarzy i pacjentów ograniczenie swobody wyboru wyrobów medycznych ograniczy dostęp do innowacyjnych technologii, a tym samym pogorszy bezpieczeństwo pacjentów.
Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

2023-04-12

Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

Sektor produkcji i przetwórstwa mleka – podobnie jak całe rolnictwo – stoi przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju i koniecznością redukowania swojego wpływu na środowisko. To nie tylko efekt wymogów stawianych przez Europejski Zielony Ład, ale i rosnących oczekiwań konsumentów. Dlatego organizacje branżowe zawiązały porozumienie, którego celem ma być wypracowanie standardów produkcji mleka łączących cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi i dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu. – Chcemy zrobić coś konkretnego, pozytywnego, aby mleczarstwo i hodowla bydła mogły się przyczynić do ograniczania wpływu rolnictwa na środowisko – mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. 
Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

2023-04-11

Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

Niestety, przemoc domowa względem kobiet to wcale nie rzadkość. Może przybierać różną postać - od agresji fizycznej, przez seksualną, po dręczenie psychiczne. Jeśli poddana jest jej kobieta w ciąży, konsekwencje dotyczą nie tylko jej, ale i rozwijającego się zarodka i płodu. A szkodliwa jest wszelka przemoc: i ta fizyczna, i psychiczna, i seksualna, i ekonomiczna. Dowiedz się więcej.
Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

2023-04-11

Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

Poruszanie się samochodem po drodze wymaga od wszystkich uczestników ruchu drogowego stosowania się do przepisów, aby zachować bezpieczeństwo. Kierowcy często zapominają o tym, że nie są sami na drodze i nie stosują się do podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz życzliwości i uprzejmości.
Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

2023-04-10

Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

Polacy polubili pracę zdalną. Jak wynika z badania firmy ADP „People at Work 2022: A Global Workforce View”, ponad 41 proc. pracowników w wieku 34–44 lata twierdzi, że praca wykonywana z domu ułatwia im funkcjonowanie. Blisko 39 proc. badanych Polaków przyznaje, że ułatwia ona bycie pracującym rodzicem. Wchodzące właśnie w życie zmiany w Kodeksie pracy uregulują kwestię pracy zdalnej, wprowadzając jednocześnie szereg obowiązków po stronie pracodawcy i pracownika.
Nie wystarczy odpowiednie menu

2023-04-10

Nie wystarczy odpowiednie menu

Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

2023-04-04

Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

Im więcej informacji o recesji i inflacji, tym większe zainteresowanie podróżami zagranicznymi – taki przewrotny wniosek można wysnuć z raportu Polskiej Izby Turystyki i multiagentów: Wakacje.pl, Travelplanet.pl i Fly.pl. Z analizy rezerwacji w sezonie zimowym wynika, że popyt na wyjazdy nie osłabł nawet mimo wzrostu kosztów podróżowania, który oscyluje wokół stopy inflacji. Eksperci oceniają, że w kolejnych miesiącach także nie spodziewają się spowolnienia w sprzedaży, co najwyżej Polacy częściej będą szukać atrakcyjnych cenowo okazji poza sezonem.
Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

2023-04-03

Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące bezrobocia w 2022 roku. Wskaźnik stopy bezrobocia w grudniu ubiegłego roku wyniósł 5,2% (wobec 5,4% w grudniu 2021 r.). Kryzys gospodarczy wywarł jednak znaczący wpływ na nastroje panujące wśród pracowników. Ponadto jego konsekwencje mogą mocno dać się we znaki Polakom w 2023 roku. Jak będzie wyglądać sytuacja na rynku pracy?
Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

2023-04-02

Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

W kwietniu br. minie rok, odkąd zmieniły się zasady rozliczania nowych prosumentów za energię z przydomowych instalacji fotowoltaicznych przekazywaną do sieci i z niej pobieraną. – Sytuacja cenowa i geopolityczna powodują, że mimo zmiany tego systemu rozliczeń odbiorcy wciąż sięgają po fotowoltaikę – mówi Dominika Taranko, dyrektorka Forum Energii i Klimatu w Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Jak wskazuje, firmy i inwestorów indywidualnych do takich inwestycji skłania niestabilna sytuacja na rynku energii i rosnące ceny prądu. Coraz większym problemem jest jednak niewystarczająca przepustowość krajowych sieci elektroenergetycznych, a w efekcie – rosnąca liczba decyzji odmownych dotyczących przyłączenia do nich instalacji PV.