Ocena:
0/5 | 0 głosów
Orlen w ruchu – kawa i hot dogi już nie tylko dla zmotoryzowanych klientów eborowik pon., 06/28/2021 - 08:00
„Wprowadzamy nasz segment detaliczny na jeszcze wyższy poziom. Dlatego, zgodnie z obietnicami, wychodzimy do klientów i otwieramy nowe formaty sklepowo-gastronomiczne poza stacjami paliw, pod marką >>ORLEN w ruchu<<” – powiedział Daniel Obajtek, prezes zarządu PKN Orlen w trakcie uroczystości otwarcia pierwszego warszawskiego punktu sprzedaży. Do końca roku powstanie 40 takich punktów, na początek w centrach dużych miast, a w ciągu najbliższych czterech lat ponad 900 punktów w całej Polsce.
Przejęcie znanej wszystkim Polakom spółki Ruch oznaczało przejęcie także ok. 1300 jej punktów w atrakcyjnych, centralnych lokalizacjach. Ruch pod skrzydłami Orlenu będzie oferował przede wszystkim produkty gastronomiczne, doskonale znane ze Stop Cafe, a także prasę oraz usługę nadawania i odbioru przesyłek.
„Ruch ma tradycję, ma punkty sprzedaży. Ta akwizycja była dla nas ważna, by rozwijać się w obszarze pozapaliwowym zdecydowanie szybciej” – zaznaczył Daniel Obajtek i dodał, że koncern liczy na zysk operacyjny w segmencie detalicznym rzędu 5 mld zł rocznie, czyli o 2 mld zł więcej niż obecnie. Planowane do 2030 r. inwestycje w rozwój sprzedaży detalicznej wyniosą ok. 11 mld zł.
„Orlen w ruchu” to nowy format pozapaliwowej działalności detalicznej koncernu oferowanej klientowi miejskiemu, który porusza się głównie środkami komunikacji publicznej lub pieszo. Przygotowanie oferty poprzedzone było pogłębionymi badaniami nad marką, rozpoznawalnością czy sposobami połączenia marek Orlen i Ruch.
Patrycja Klarecka, członek zarządu PKN Orlen ds. sprzedaży detalicznej podkreśliła, że koncern z uwagą śledzi trendy konsumenckie, które pojawiają się na rynku i stara się adaptować je zarówno na stacjach paliw, jak i w formacie „Orlen w ruchu”.
„Dzisiejszy klient chce zjeść smacznie jak w restauracji, szybko jak w barze szybkiej obsługi, ale przede wszystkim zdrowo jak w domu. Te zasady przyjęliśmy przygotowując asortyment w ramach nowego formatu” – powiedziała Patrycja Klarecka.
W punktach „Orlen w ruchu” będzie można zjeść szybko, zdrowo, smacznie i tanio. Gastronomiczna oferta obejmuje nie tylko słynne już hot-dogi Orlenu, ale także np. dania gotowe z nowej linii produktowej, w tym produkty typu ultra fresh. Przekąski, dania zimne i gorące oraz napoje są dostępne na wynos – w biodegradowalnych, jednoskładnikowych opakowaniach.
„Orlen w ruchu” oferuje także znaną ze stacji paliw kawę, ocenianą przez Polaków w badaniach marketingowych jako najlepszą kawę pitą poza domem. W czasie pandemii ekspresy do kawy zostały dodatkowo wyposażone w bezdotykowe podajniki do kubków. Dostępne są również syropy smakowe oraz wegańskie mleko owsiane, co, zdaniem Patrycji Klareckiej, jest standardem w najlepszych punktach kawowych.
Koncern równocześnie wchodzi w branżę usług kurierskich, z których będzie można skorzystać zarówno na stacjach Orlen, jak i w punktach „Orlen w ruchu”. Do końca 2021 r. planowane jest utworzenie 5 tys. punktów odbioru paczek.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
2023-04-13
Kierowco uważaj na rowerzystów!
Sezon rowerowy i motocyklowy już się rozpoczął. Coraz więcej amatorów jazdy na jednośladzie pojawia się na drogach, dlatego przypominamy kierowcom, jak powinni się zachowywać w stosunku do niechronionych uczestników ruchu drogowego.2023-04-12
Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej
Projekt ustawy o refundacji leków i wyrobów medycznych wprowadza zapis, który daje Ministrowi Zdrowia możliwość ustalania cen na wyroby medyczne stosowane w ramach świadczenia gwarantowanego. Zdaniem lekarzy i pacjentów ograniczenie swobody wyboru wyrobów medycznych ograniczy dostęp do innowacyjnych technologii, a tym samym pogorszy bezpieczeństwo pacjentów.2023-04-12
Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko
Sektor produkcji i przetwórstwa mleka – podobnie jak całe rolnictwo – stoi przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju i koniecznością redukowania swojego wpływu na środowisko. To nie tylko efekt wymogów stawianych przez Europejski Zielony Ład, ale i rosnących oczekiwań konsumentów. Dlatego organizacje branżowe zawiązały porozumienie, którego celem ma być wypracowanie standardów produkcji mleka łączących cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi i dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu. – Chcemy zrobić coś konkretnego, pozytywnego, aby mleczarstwo i hodowla bydła mogły się przyczynić do ograniczania wpływu rolnictwa na środowisko – mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.2023-04-11
Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy
Niestety, przemoc domowa względem kobiet to wcale nie rzadkość. Może przybierać różną postać - od agresji fizycznej, przez seksualną, po dręczenie psychiczne. Jeśli poddana jest jej kobieta w ciąży, konsekwencje dotyczą nie tylko jej, ale i rozwijającego się zarodka i płodu. A szkodliwa jest wszelka przemoc: i ta fizyczna, i psychiczna, i seksualna, i ekonomiczna. Dowiedz się więcej.2023-04-11
Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?
Poruszanie się samochodem po drodze wymaga od wszystkich uczestników ruchu drogowego stosowania się do przepisów, aby zachować bezpieczeństwo. Kierowcy często zapominają o tym, że nie są sami na drodze i nie stosują się do podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz życzliwości i uprzejmości.2023-04-10
Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej
Polacy polubili pracę zdalną. Jak wynika z badania firmy ADP „People at Work 2022: A Global Workforce View”, ponad 41 proc. pracowników w wieku 34–44 lata twierdzi, że praca wykonywana z domu ułatwia im funkcjonowanie. Blisko 39 proc. badanych Polaków przyznaje, że ułatwia ona bycie pracującym rodzicem. Wchodzące właśnie w życie zmiany w Kodeksie pracy uregulują kwestię pracy zdalnej, wprowadzając jednocześnie szereg obowiązków po stronie pracodawcy i pracownika.2023-04-10
Nie wystarczy odpowiednie menu
Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.2023-04-04
Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem
Im więcej informacji o recesji i inflacji, tym większe zainteresowanie podróżami zagranicznymi – taki przewrotny wniosek można wysnuć z raportu Polskiej Izby Turystyki i multiagentów: Wakacje.pl, Travelplanet.pl i Fly.pl. Z analizy rezerwacji w sezonie zimowym wynika, że popyt na wyjazdy nie osłabł nawet mimo wzrostu kosztów podróżowania, który oscyluje wokół stopy inflacji. Eksperci oceniają, że w kolejnych miesiącach także nie spodziewają się spowolnienia w sprzedaży, co najwyżej Polacy częściej będą szukać atrakcyjnych cenowo okazji poza sezonem.2023-04-03
Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?
Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące bezrobocia w 2022 roku. Wskaźnik stopy bezrobocia w grudniu ubiegłego roku wyniósł 5,2% (wobec 5,4% w grudniu 2021 r.). Kryzys gospodarczy wywarł jednak znaczący wpływ na nastroje panujące wśród pracowników. Ponadto jego konsekwencje mogą mocno dać się we znaki Polakom w 2023 roku. Jak będzie wyglądać sytuacja na rynku pracy?2023-04-02