Ponad połowa Europejczyków spożywa codziennie owoce i warzywa, ale mało kto zwraca uwagę na sposób ich uprawy (MediaRoom)

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Wśród kryteriów zakupu owoców i warzyw wskazywanych przez Europejczyków wyróżniają się jakość (28%), cena (20%), sezonowość (17%) i pochodzenie (13%). To tylko niektóre wnioski z corocznego badania przeprowadzonego w latach 2019-2021 w pięciu europejskich krajach, na łącznej próbie 15050 osób, w ramach programu CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

 

PAP/MediaRoom

Konsumenci europejscy ufają owocom i warzywom. Ponad połowa populacji spożywa je codziennie, jednak nadal brakuje im wiedzy na temat stosowanych metod produkcji. Tylko 3 na 10 osób wie, czy owoce i warzywa, które trafiają na ich stoły, pochodzą z upraw na świeżym powietrzu czy dojrzewały w szklarniach. Tak wynika z europejskiego badania na temat stosunku Europejczyków do owoców i warzyw z Europy, przeprowadzonego w ramach programu CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Badanie przeprowadziła firma Adelante w latach 2019-2021 w pięciu krajach - we Francji, Niemczech, Grecji, Polsce i Hiszpanii - na rocznej próbie 5000 osób.

 

Ankietowani wiążą spożycie europejskich owoców i warzyw ze wspieraniem gospodarki i lokalnych producentów (30%), gwarancją zrównoważonych upraw (21%), bezpieczeństwem żywności (21%), jakością świeżych, smacznych i zdrowych produktów (14%) oraz przystępnością cen (13%).

 

Jakość, cena, pochodzenie

 

W zakresie kryteriów zakupu owoców i warzyw, którymi kierują się europejscy konsumenci najczęściej wskazywano jakość (świeżość, kolor i smak) – ten aspekt jest istotny dla 28% badanych. Cenę, jako cechę istotną przy zakupie owoców i warzyw, podało 20% konsumentów. Znaczny odsetek badanych zwraca też uwagę na sezonowość (17%) oraz krajowe lub europejskie pochodzenie produktów (13%). Do mniej istotnych czynników należą wartości odżywcze (6 %), ekologiczne metody upraw (5%), bezpieczeństwo żywności (5%), pochodzenie z upraw na świeżym powietrzu (3%) i zrównoważony rozwój upraw (3%).

 

Przedstawiciele sektora owoców i warzyw, pytani o największe problemy i obawy w branży, zwracają uwagę na utrwalone w świadomości konsumentów błędne przekonania na temat stosowanych metod produkcji. Wiele osób ma błędne przeświadczenie, że produkcja szklarniowa wpływa na pogorszenie wartości odżywczych i smaku owoców i warzyw, a nawet, że ten sposób uprawy może mieć negatywny wpływ na środowisko naturalne.

 

„Stąd znaczenie naszych programów promocyjnych i informacyjnych, których celem jest wyeliminowanie fałszywych informacji i głęboko zakorzenionych w świadomości konsumentów błędnych przekonań” - zauważa Alba Ridao-Bouloumié z FruitVegetablesEUROPE.

 

54% ankietowanych konsumentów uważa, że produkty szklarniowe są bezpieczne, 51%, że są sezonowe; 45%, że są przystępne cenowo; 43%, że są tak samo pożywne jak produkty z upraw zewnętrznych, a 40%, że są przyjazne dla środowiska. Jednak nadal 1 na 3 ankietowanych nie potrafi wyrazić opinii na temat charakterystyki systemów produkcji szklarniowej.

 

Tym samym liczba zwolenników produkcji rolnej w szklarniach jest dwukrotnie wyższa niż liczba jej krytyków, choć połowa populacji nie ma w tej sprawie zdecydowanego zdania. 28% ankietowanych ufa wszystkim metodom produkcji, a prawie tyle samo (27%) pozytywnie ocenia produkcję szklarniową, co oznacza poprawę o trzy punkty procentowe w ciągu zaledwie dwóch lat.

 

Kampania CuTE: Kultywowanie smaku Europy

 

Kampania CuTE: Kultywowanie smaku Europy (ang. Cultivating the Taste of Europe) została przeprowadzona przez FruitVegetablesEUROPE, przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej. W ciągu ostatnich trzech lat pozwoliła milionom Europejczyków poznawać zrównoważone metody produkcji w systemach szklarniowych i na świeżym powietrzu. Rezultaty kampanii znacznie przewyższyły oczekiwania. W ciągu trzech lat jej trwania została zauważona przez konsumentów przeszło 420 miliony razy, zgromadziła społeczność liczącą ponad 137 tys. obserwujących na Facebooku, również dzięki współpracy z kilkudziesięcioma influencerami w całej Europie. Niezwykła wystawa, w formie mobilnej szklarni odwiedziła wiele europejskich miast podnosząc świadomość konsumentów w zakresie metod produkcji UE.

 

Przez trzy lata (2019-2021) działania były prowadzone w sześciu krajach UE (we Francji, w Belgii, Niemczech, Grecji, Polsce oraz Hiszpanii).

 

„CuTE to pierwsza w historii wspólna europejska kampania informacyjno-promocyjna przeprowadzona przez europejskich producentów owoców i warzyw. Program CuTE jest wynikiem ciężkiej i wspólnej pracy. Nasi partnerzy mają wspólne cele i podobne wyzwania. Promocja europejskich owoców i warzyw misja dla nas wszystkich” – powiedziała sekretarz generalna FruitVegetablesEUROPE, Alba Ridao-Bouloumié.

 

CuTE: Kultywowanie Smaku Europy zostało wdrożone przez międzynarodowe konsorcjum koordynowane przez stowarzyszenie FruitVegetablesEUROPE, w skład którego wchodzą również APROA, AOPn Tomates et Concombres, AOPnFraise, KZGPOiW i INCOFRUIT. Program jest w 80% finansowany przez UE. Jego celem jest znaczna poprawa w zakresie wiedzy Europejczyków na temat systemów produkcji owoców i warzyw.

 

Źródło informacji: Brandmates

 

UWAGA: Za materiał opublikowany przez redakcję PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”.

PAP

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Kierowco uważaj na rowerzystów!

2023-04-13

Kierowco uważaj na rowerzystów!

Sezon rowerowy i motocyklowy już się rozpoczął. Coraz więcej amatorów jazdy na jednośladzie pojawia się na drogach, dlatego przypominamy kierowcom, jak powinni się zachowywać w stosunku do niechronionych uczestników ruchu drogowego.
Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

2023-04-12

Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

Projekt ustawy o refundacji leków i wyrobów medycznych wprowadza zapis, który daje Ministrowi Zdrowia możliwość ustalania cen na wyroby medyczne stosowane w ramach świadczenia gwarantowanego. Zdaniem lekarzy i pacjentów ograniczenie swobody wyboru wyrobów medycznych ograniczy dostęp do innowacyjnych technologii, a tym samym pogorszy bezpieczeństwo pacjentów.
Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

2023-04-12

Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

Sektor produkcji i przetwórstwa mleka – podobnie jak całe rolnictwo – stoi przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju i koniecznością redukowania swojego wpływu na środowisko. To nie tylko efekt wymogów stawianych przez Europejski Zielony Ład, ale i rosnących oczekiwań konsumentów. Dlatego organizacje branżowe zawiązały porozumienie, którego celem ma być wypracowanie standardów produkcji mleka łączących cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi i dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu. – Chcemy zrobić coś konkretnego, pozytywnego, aby mleczarstwo i hodowla bydła mogły się przyczynić do ograniczania wpływu rolnictwa na środowisko – mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. 
Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

2023-04-11

Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

Niestety, przemoc domowa względem kobiet to wcale nie rzadkość. Może przybierać różną postać - od agresji fizycznej, przez seksualną, po dręczenie psychiczne. Jeśli poddana jest jej kobieta w ciąży, konsekwencje dotyczą nie tylko jej, ale i rozwijającego się zarodka i płodu. A szkodliwa jest wszelka przemoc: i ta fizyczna, i psychiczna, i seksualna, i ekonomiczna. Dowiedz się więcej.
Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

2023-04-11

Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

Poruszanie się samochodem po drodze wymaga od wszystkich uczestników ruchu drogowego stosowania się do przepisów, aby zachować bezpieczeństwo. Kierowcy często zapominają o tym, że nie są sami na drodze i nie stosują się do podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz życzliwości i uprzejmości.
Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

2023-04-10

Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

Polacy polubili pracę zdalną. Jak wynika z badania firmy ADP „People at Work 2022: A Global Workforce View”, ponad 41 proc. pracowników w wieku 34–44 lata twierdzi, że praca wykonywana z domu ułatwia im funkcjonowanie. Blisko 39 proc. badanych Polaków przyznaje, że ułatwia ona bycie pracującym rodzicem. Wchodzące właśnie w życie zmiany w Kodeksie pracy uregulują kwestię pracy zdalnej, wprowadzając jednocześnie szereg obowiązków po stronie pracodawcy i pracownika.
Nie wystarczy odpowiednie menu

2023-04-10

Nie wystarczy odpowiednie menu

Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

2023-04-04

Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

Im więcej informacji o recesji i inflacji, tym większe zainteresowanie podróżami zagranicznymi – taki przewrotny wniosek można wysnuć z raportu Polskiej Izby Turystyki i multiagentów: Wakacje.pl, Travelplanet.pl i Fly.pl. Z analizy rezerwacji w sezonie zimowym wynika, że popyt na wyjazdy nie osłabł nawet mimo wzrostu kosztów podróżowania, który oscyluje wokół stopy inflacji. Eksperci oceniają, że w kolejnych miesiącach także nie spodziewają się spowolnienia w sprzedaży, co najwyżej Polacy częściej będą szukać atrakcyjnych cenowo okazji poza sezonem.
Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

2023-04-03

Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące bezrobocia w 2022 roku. Wskaźnik stopy bezrobocia w grudniu ubiegłego roku wyniósł 5,2% (wobec 5,4% w grudniu 2021 r.). Kryzys gospodarczy wywarł jednak znaczący wpływ na nastroje panujące wśród pracowników. Ponadto jego konsekwencje mogą mocno dać się we znaki Polakom w 2023 roku. Jak będzie wyglądać sytuacja na rynku pracy?
Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

2023-04-02

Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

W kwietniu br. minie rok, odkąd zmieniły się zasady rozliczania nowych prosumentów za energię z przydomowych instalacji fotowoltaicznych przekazywaną do sieci i z niej pobieraną. – Sytuacja cenowa i geopolityczna powodują, że mimo zmiany tego systemu rozliczeń odbiorcy wciąż sięgają po fotowoltaikę – mówi Dominika Taranko, dyrektorka Forum Energii i Klimatu w Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Jak wskazuje, firmy i inwestorów indywidualnych do takich inwestycji skłania niestabilna sytuacja na rynku energii i rosnące ceny prądu. Coraz większym problemem jest jednak niewystarczająca przepustowość krajowych sieci elektroenergetycznych, a w efekcie – rosnąca liczba decyzji odmownych dotyczących przyłączenia do nich instalacji PV.