skuteczne wskazówki by niejadek zjadł nie tylko obiadek

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Szpinak? Nie. Jabłko? Nie. Mięso? Nie. Gdy bezradny rodzic traci nadzieję, że jego dziecko zje coś wartościowego, często wpada w pułapkę myślenia – byle by zjadło cokolwiek. Zwykle tym czymś okazują się słodycze… A tymczasem, jak wskazują badania, w Polsce dzieci poniżej 10. roku życia spożywają codzienne średnio 19 łyżeczek cukru, przy czym WHO rekomenduje by było to nie więcej niż 12 – i to w przypadku osób dorosłych*. Co zrobić, by zachęcić niejadka do jedzenia tego, co jest dobre dla jego zdrowia i prawidłowego rozwoju? Oto domowe sposoby, które warto wypróbować.

źródło: Commplace

 

W przypadku niektórych dzieci wybredne jedzenie oznacza odmawianie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw. Inne chcą jeść w kółko to samo lub nalegają na jedzenie w określonym kolorze. Większość dzieci w wieku przedszkolnym w pewnym momencie ma problemy z jedzeniem, ale zwykle jest to faza przejściowa. Gorzej, gdy nie mija. Jak sprawić, by zachęcić dziecko do większej otwartości przy stole a jednocześnie nie wywierać na nim presji, która mogłaby przynieść skutek odwrotny od zamierzonego? Podpowiadamy.

Daj dobry przykład i trzymaj się zasad

Jeśli to możliwe, zaplanuj czas rodzinnego posiłku, który zjecie wspólnie przy stole z rodziną. Członkowie rodziny, w tym starsi bracia czy siostry, są ważnym wzorem zdrowego odżywiania. Twoje dziecko będzie się lepiej odżywiać i chętniej będzie próbowało nowych dań, jeśli zobaczy przy stole inne osoby jedzące te same potrawy. Kolejną kwestią jest regularność posiłków - to ważne m.in. dla prawidłowego metabolizmu. Pamiętaj, by nie podawać jedzenia, gdy Twoje dziecko się bawi czy ogląda telewizję. Posiłek służy do jedzenia i interakcji z rodziną, a wszelkie rozpraszacze z pewnością temu nie służą. W ramach przekąski proponuj wartościowe produkty, np. koreczki na bazie żółtego sera. – Są łatwe w przygotowaniu a jednocześnie ser żółty - bogaty w fosfor, magnez, potas, witaminy D i A oraz witaminy z grupy B - pełni szczególnie ważną rolę w diecie dzieci i młodzieży, znajdujących się w fazie rozwoju. – podkreśla Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Jeśli dziecko odmawia jedzenia w porze przekąsek lub posiłków, proponuj jedzenie tylko w następnym zaplanowanym czasie. Nie martw się, że dziecko będzie głodne. Jeśli zje mniej podczas jednego posiłku, nadrobi to i zje więcej podczas następnego.

źródło: Commplace

Pokaż, że jedzenie jest fajne!

Pozwól swojemu dziecku uczestniczyć w procesie planowania i przygotowywania posiłków. Włączając lubiane przez nie posiłki do menu obok posiłków wybranych przez innych członków rodziny, pokazujesz, że bierzesz pod uwagę także jego preferencje żywieniowe. Pokazujesz, że liczysz się ze zdaniem dziecka i jego głos ma znaczenie. Wiele dzieci chętniej je posiłki, które może przygotować samo, lub pod okiem osoby dorosłej. Młodsze dzieci nade wszystko uwielbiają zabawę. Dołączmy do nich i pozwólmy im wykazać się kreatywnością, tworząc wspólnie np. straszne muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek, na które przepis podajemy pod artykułem. A co w przypadku, gdy dziecko nie chce jeść warzyw i owoców? Może sama gruszka jest nudna. A gdyby tak podać ją z serem żółtym i czekoladą? – Ser żółty może być doskonałym dodatkiem do deserów. Takie nieoczywiste połączenie pozwoli też dziecku poznawać nowe smaki, eksperymentować w kuchni i cieszyć się jedzeniem. – słusznie zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. Przepis na ten oryginalny deser podajemy pod tekstem.

Czego NIE robić?

Nigdy nie przekupuj dziecka. To bardzo powszechny błąd, ale unikaj go za wszelką cenę, szczególnie nagradzając dzieci słodyczami, np. za zjedzenie trzech łyżek zupki. Postaraj się nie irytować, gdy dziecko grymasi przy jedzeniu. Odmawianie jedzenia traci swój urok, jeśli rodzic nie reaguje. Pamiętaj też, by nie podawać alternatywnego posiłku. Po prostu usuń niezjedzony posiłek bez zbędnego komentarza. Zaproponuj chleb z masłem i być może szklankę mleka, ale nigdy nie gotuj wielu dań, ponieważ Twoje dziecko może to źle zinterpretować jako zabawę. Nie przyzwalaj też na to, aby Twoje dziecko zapychało się między posiłkami przekąskami, sokami i napojami gazowanymi. Przede wszystkim jednak, nie pozwól by dziecko usłyszało, jak mówisz o tym, jakie jest wybredne. To może tylko przynieść efekt odwrotny od zamierzonego i nasilić jego problem z nawykami żywieniowymi.

*https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/dzieci-w-polsce-zjadaja-az-19-lyzeczek-cukru-dziennie-skutki-moga-byc-oplakane/jd4019w

 

Straszne mufinki serowe w kształcie ośmiorniczek

Składniki:

- 15 czarnych oliwek

- gotowy spód do ciasta do pizzy

- 400 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- główka brokułu

- 700 g pieczarek

- 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze)

- sól, pieprz, bazylia do smaku

Przygotowanie:

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Pieczarki pokrój w cząstki i podduś na maśle. Zetrzyj ser na tarce. Wszystko wymieszaj w misce, przypraw i wyłóż do mufinek. Z ciasta na pizzę wykrój 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą mufinkę z farszem przykryj na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obklej 4-5 paskami – tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki. Pokrój oliwki w krążki i ułóż po dwa na każdej mufince (na kształt oczu). Włóż tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjmij, gdy ciasto będzie zarumienione.

 

Gruszki z serem żółtym i czekoladą

Składniki:

- świeże, twarde gruszki

- ser żółty Aldamer MSM Mońki

- kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obierz i pokrój na połówki, a następnie usuń z nich gniazdka z pestkami. Następnie pokrój owoce na ćwiartki i wyłóż na talerz. Między kawałkami gruszek umieść grubsze plasterki sera żółtego. Całość posyp startą na tarce ciemną czekoladą.

 

Smacznego!

źródło: Commplace

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Kierowco uważaj na rowerzystów!

2023-04-13

Kierowco uważaj na rowerzystów!

Sezon rowerowy i motocyklowy już się rozpoczął. Coraz więcej amatorów jazdy na jednośladzie pojawia się na drogach, dlatego przypominamy kierowcom, jak powinni się zachowywać w stosunku do niechronionych uczestników ruchu drogowego.
Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

2023-04-12

Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

Projekt ustawy o refundacji leków i wyrobów medycznych wprowadza zapis, który daje Ministrowi Zdrowia możliwość ustalania cen na wyroby medyczne stosowane w ramach świadczenia gwarantowanego. Zdaniem lekarzy i pacjentów ograniczenie swobody wyboru wyrobów medycznych ograniczy dostęp do innowacyjnych technologii, a tym samym pogorszy bezpieczeństwo pacjentów.
Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

2023-04-12

Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

Sektor produkcji i przetwórstwa mleka – podobnie jak całe rolnictwo – stoi przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju i koniecznością redukowania swojego wpływu na środowisko. To nie tylko efekt wymogów stawianych przez Europejski Zielony Ład, ale i rosnących oczekiwań konsumentów. Dlatego organizacje branżowe zawiązały porozumienie, którego celem ma być wypracowanie standardów produkcji mleka łączących cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi i dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu. – Chcemy zrobić coś konkretnego, pozytywnego, aby mleczarstwo i hodowla bydła mogły się przyczynić do ograniczania wpływu rolnictwa na środowisko – mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. 
Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

2023-04-11

Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

Niestety, przemoc domowa względem kobiet to wcale nie rzadkość. Może przybierać różną postać - od agresji fizycznej, przez seksualną, po dręczenie psychiczne. Jeśli poddana jest jej kobieta w ciąży, konsekwencje dotyczą nie tylko jej, ale i rozwijającego się zarodka i płodu. A szkodliwa jest wszelka przemoc: i ta fizyczna, i psychiczna, i seksualna, i ekonomiczna. Dowiedz się więcej.
Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

2023-04-11

Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

Poruszanie się samochodem po drodze wymaga od wszystkich uczestników ruchu drogowego stosowania się do przepisów, aby zachować bezpieczeństwo. Kierowcy często zapominają o tym, że nie są sami na drodze i nie stosują się do podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz życzliwości i uprzejmości.
Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

2023-04-10

Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

Polacy polubili pracę zdalną. Jak wynika z badania firmy ADP „People at Work 2022: A Global Workforce View”, ponad 41 proc. pracowników w wieku 34–44 lata twierdzi, że praca wykonywana z domu ułatwia im funkcjonowanie. Blisko 39 proc. badanych Polaków przyznaje, że ułatwia ona bycie pracującym rodzicem. Wchodzące właśnie w życie zmiany w Kodeksie pracy uregulują kwestię pracy zdalnej, wprowadzając jednocześnie szereg obowiązków po stronie pracodawcy i pracownika.
Nie wystarczy odpowiednie menu

2023-04-10

Nie wystarczy odpowiednie menu

Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

2023-04-04

Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

Im więcej informacji o recesji i inflacji, tym większe zainteresowanie podróżami zagranicznymi – taki przewrotny wniosek można wysnuć z raportu Polskiej Izby Turystyki i multiagentów: Wakacje.pl, Travelplanet.pl i Fly.pl. Z analizy rezerwacji w sezonie zimowym wynika, że popyt na wyjazdy nie osłabł nawet mimo wzrostu kosztów podróżowania, który oscyluje wokół stopy inflacji. Eksperci oceniają, że w kolejnych miesiącach także nie spodziewają się spowolnienia w sprzedaży, co najwyżej Polacy częściej będą szukać atrakcyjnych cenowo okazji poza sezonem.
Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

2023-04-03

Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące bezrobocia w 2022 roku. Wskaźnik stopy bezrobocia w grudniu ubiegłego roku wyniósł 5,2% (wobec 5,4% w grudniu 2021 r.). Kryzys gospodarczy wywarł jednak znaczący wpływ na nastroje panujące wśród pracowników. Ponadto jego konsekwencje mogą mocno dać się we znaki Polakom w 2023 roku. Jak będzie wyglądać sytuacja na rynku pracy?
Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

2023-04-02

Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

W kwietniu br. minie rok, odkąd zmieniły się zasady rozliczania nowych prosumentów za energię z przydomowych instalacji fotowoltaicznych przekazywaną do sieci i z niej pobieraną. – Sytuacja cenowa i geopolityczna powodują, że mimo zmiany tego systemu rozliczeń odbiorcy wciąż sięgają po fotowoltaikę – mówi Dominika Taranko, dyrektorka Forum Energii i Klimatu w Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Jak wskazuje, firmy i inwestorów indywidualnych do takich inwestycji skłania niestabilna sytuacja na rynku energii i rosnące ceny prądu. Coraz większym problemem jest jednak niewystarczająca przepustowość krajowych sieci elektroenergetycznych, a w efekcie – rosnąca liczba decyzji odmownych dotyczących przyłączenia do nich instalacji PV.