Żabka prezentuje nowy rodzaj sklepu - EKO Smart

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu, Żabka Polska zaprezentowała nowy rodzaj sklepu – Eko Smart. Łączy on rozwiązania ekologiczne z technologicznymi nowinkami ułatwiającymi franczyzobiorcom prowadzenie placówki. Pierwszy taki sklep zostanie otwarty 23 września w Poznaniu.

PAP/M. Kmieciński

źródło: PAP MediaRoom

Żabka Eko Smart to kontynuacja i jednocześnie połączenie projektów realizowanych przez firmę od 2020 roku. Wtedy to właśnie w Warszawie uruchomiono pierwszy sklep w 100 proc. zasilany zieloną energią. Kolejnym krokiem było uruchomienie w kwietniu 2022 r. Żabki Smart w Poznaniu, w której testowane są rozwiązania technologiczne, mające na celu usprawnienie pracy franczyzobiorców oraz zatrudnianych przez nich osób.

„Żabka Eko Smart jest wręcz naszpikowana innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi opartymi na sztucznej inteligencji, które współpracują z obsługą sklepu. >>Komunikują się<< one z franczyzobiorcą i sprzedawcami oraz >>wykonują<< niektóre czynności w placówce. Prowadzenie takiego sklepu jest bardzo intuicyjne oraz produktywne dla franczyzobiorców” – powiedział w trakcie przedpremierowego pokazu sklepu Adam Manikowski, wiceprezes zarządu, dyrektor zarządzający Żabka Polska.

Pierwsza Żabka Eko Smart zlokalizowana będzie w Poznaniu przy ul. Powstańców Wielkopolskich 2. Wkrótce sieć planuje uruchomienie jeszcze trzech tego typu sklepów, w różnych częściach kraju. Żabka Eko Smart wpisuje się w strategię Grupy Żabka, która kładzie szczególny nacisk na troskę o środowisko naturalne, w tym osiągnięcie neutralności klimatycznej do końca 2025 r. oraz zredukowanie intensywności emisji w sklepach o 70 proc. do końca 2026 r., a także podniesienie poziomu satysfakcji franczyzobiorców ze współpracy z siecią.

„Już kilka lat temu zdefiniowaliśmy w Żabce naszą strategię ESG, w której – w ramach filaru czwartego Zielona Planeta – skupiamy się głównie na dwóch obszarach: dekarbonizacji oraz cyrkularności. W celu ograniczania śladu węglowego w całym naszym łańcuchu wartości (czyli dekarbonizacji), wykorzystujemy np. zieloną energię, zielony transport oraz innowacyjne rozwiązania sklepowe przyczyniające się do redukcji emisji. Równie ważna jest dla nas cyrkularność, czyli gospodarka obiegu zamkniętego. Prezentując nowe rozwiązania sklepowe, zachęcamy także klientów do pozyskiwania zupełnie innych doświadczeń zakupowych. Liczymy, że w ten sposób dodatkowo zasiejemy w nich ciekawość i zachęcimy do proekologicznych działań” – mówiła Anna Grabowska, wiceprezeska zarządu ds. strategii konsumenckich, Grupa Żabka.

Anna Grabowska przypomniała, że na bazie doświadczeń z pilotażowych programów prowadzonych w laboratorium w Warszawie, Żabka wprowadziła do sieci nowe rozwiązania, dzięki którym zredukowała emisje gazów cieplarnianych o ponad 1,3 tys. ton CO2, a także zmniejszyła zużycie energii elektrycznej o prawie 261 MWh.

„Ponadto centrala naszej sieci, wszystkie centra logistyczne oraz 50 proc. naszych sklepów zaopatrujemy już w zieloną energię. Szukamy także takich rozwiązań, jak EKOmaty - czyli urządzenia do zbiórki butelek i puszek po napojach - które w działania proekologiczne angażują naszych klientów. Z zebranych w ten sposób zużytych, pustych opakowań po napojach powstają nowe, które mają o 33 proc. mniejszy od tradycyjnego opakowania ślad węglowy. Z tego materiału wytwarzamy wszystkie butelki naszych marek własnych” – mówiła wiceprezeska Grupy Żabka.

W poznańskiej Żabce Eko Smart zastosowano jedną z pierwszych na świecie instalacji perowskitowych – w tej przełomowej technologii powstały tzw. cenówki oraz żaluzje z ogniwami perowskitowymi. Placówkę wyposażono również w systemy zdalnego zarządzania oświetleniem oraz znajdującymi się w sklepie urządzeniami (Smart Shop Control), a przy stoisku z kawomatem ułożono płytki wykonane z fusów i łusek po kawie. Z kolei zamykane, izolowane matami z konopi siewnych lodówki pozwalają na dużą oszczędność energii, podobnie jak wypełnione glikolem półki w szafie mroźniczej.

„Co ważne, traktujemy ten format jako laboratorium, na bazie którego będziemy pewne rozwiązania wdrażać w całej sieci” – podsumował Adam Manikowski.

W przedpremierowym pokazie Żabki Eko Smart udział wzięli także: twórczyni technologii perowskitowej dr Olga Malinkiewicz, CTO Saule Technologies oraz Andrzej Konsor, prezes zarządu ES System.

XXXI Forum Ekonomiczne odbyło się w dniach 6-8 września 2022 r. w Karpaczu.

 

Źródło informacji: PAP MediaRoom

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Kierowco uważaj na rowerzystów!

2023-04-13

Kierowco uważaj na rowerzystów!

Sezon rowerowy i motocyklowy już się rozpoczął. Coraz więcej amatorów jazdy na jednośladzie pojawia się na drogach, dlatego przypominamy kierowcom, jak powinni się zachowywać w stosunku do niechronionych uczestników ruchu drogowego.
Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

2023-04-12

Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

Projekt ustawy o refundacji leków i wyrobów medycznych wprowadza zapis, który daje Ministrowi Zdrowia możliwość ustalania cen na wyroby medyczne stosowane w ramach świadczenia gwarantowanego. Zdaniem lekarzy i pacjentów ograniczenie swobody wyboru wyrobów medycznych ograniczy dostęp do innowacyjnych technologii, a tym samym pogorszy bezpieczeństwo pacjentów.
Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

2023-04-12

Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

Sektor produkcji i przetwórstwa mleka – podobnie jak całe rolnictwo – stoi przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju i koniecznością redukowania swojego wpływu na środowisko. To nie tylko efekt wymogów stawianych przez Europejski Zielony Ład, ale i rosnących oczekiwań konsumentów. Dlatego organizacje branżowe zawiązały porozumienie, którego celem ma być wypracowanie standardów produkcji mleka łączących cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi i dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu. – Chcemy zrobić coś konkretnego, pozytywnego, aby mleczarstwo i hodowla bydła mogły się przyczynić do ograniczania wpływu rolnictwa na środowisko – mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. 
Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

2023-04-11

Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

Niestety, przemoc domowa względem kobiet to wcale nie rzadkość. Może przybierać różną postać - od agresji fizycznej, przez seksualną, po dręczenie psychiczne. Jeśli poddana jest jej kobieta w ciąży, konsekwencje dotyczą nie tylko jej, ale i rozwijającego się zarodka i płodu. A szkodliwa jest wszelka przemoc: i ta fizyczna, i psychiczna, i seksualna, i ekonomiczna. Dowiedz się więcej.
Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

2023-04-11

Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

Poruszanie się samochodem po drodze wymaga od wszystkich uczestników ruchu drogowego stosowania się do przepisów, aby zachować bezpieczeństwo. Kierowcy często zapominają o tym, że nie są sami na drodze i nie stosują się do podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz życzliwości i uprzejmości.
Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

2023-04-10

Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

Polacy polubili pracę zdalną. Jak wynika z badania firmy ADP „People at Work 2022: A Global Workforce View”, ponad 41 proc. pracowników w wieku 34–44 lata twierdzi, że praca wykonywana z domu ułatwia im funkcjonowanie. Blisko 39 proc. badanych Polaków przyznaje, że ułatwia ona bycie pracującym rodzicem. Wchodzące właśnie w życie zmiany w Kodeksie pracy uregulują kwestię pracy zdalnej, wprowadzając jednocześnie szereg obowiązków po stronie pracodawcy i pracownika.
Nie wystarczy odpowiednie menu

2023-04-10

Nie wystarczy odpowiednie menu

Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

2023-04-04

Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

Im więcej informacji o recesji i inflacji, tym większe zainteresowanie podróżami zagranicznymi – taki przewrotny wniosek można wysnuć z raportu Polskiej Izby Turystyki i multiagentów: Wakacje.pl, Travelplanet.pl i Fly.pl. Z analizy rezerwacji w sezonie zimowym wynika, że popyt na wyjazdy nie osłabł nawet mimo wzrostu kosztów podróżowania, który oscyluje wokół stopy inflacji. Eksperci oceniają, że w kolejnych miesiącach także nie spodziewają się spowolnienia w sprzedaży, co najwyżej Polacy częściej będą szukać atrakcyjnych cenowo okazji poza sezonem.
Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

2023-04-03

Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące bezrobocia w 2022 roku. Wskaźnik stopy bezrobocia w grudniu ubiegłego roku wyniósł 5,2% (wobec 5,4% w grudniu 2021 r.). Kryzys gospodarczy wywarł jednak znaczący wpływ na nastroje panujące wśród pracowników. Ponadto jego konsekwencje mogą mocno dać się we znaki Polakom w 2023 roku. Jak będzie wyglądać sytuacja na rynku pracy?
Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

2023-04-02

Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

W kwietniu br. minie rok, odkąd zmieniły się zasady rozliczania nowych prosumentów za energię z przydomowych instalacji fotowoltaicznych przekazywaną do sieci i z niej pobieraną. – Sytuacja cenowa i geopolityczna powodują, że mimo zmiany tego systemu rozliczeń odbiorcy wciąż sięgają po fotowoltaikę – mówi Dominika Taranko, dyrektorka Forum Energii i Klimatu w Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Jak wskazuje, firmy i inwestorów indywidualnych do takich inwestycji skłania niestabilna sytuacja na rynku energii i rosnące ceny prądu. Coraz większym problemem jest jednak niewystarczająca przepustowość krajowych sieci elektroenergetycznych, a w efekcie – rosnąca liczba decyzji odmownych dotyczących przyłączenia do nich instalacji PV.