Jakie owoce wybierać latem?

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Korzystajmy z nieprzebranego bogactwa rodzimych owoców latem. Właśnie teraz jest w nich najwięcej smaku i zdrowia. Większość letnich owoców to polskie produkty, które zawierają dużo witamin i wartości odżywczych. Co wybrać podpowiada dietetyk.

źródło: Innovation PR

 

Warzywa i owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, z których bardzo duża ilość pełni funkcję antyoksydacyjną. Oznacza to, że mają realny wpływ na procesy zapalne toczące się w naszym organizmie w wyniku rozmaitych negatywnych czynników środowiskowych czy naszych złych wyborów w kontekście stylu życia.

Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Idealnie jeść ich jednak około 800 g lub więcej. Są one podstawą zdrowej diety, przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób i zawierają cenne składniki pokarmowe. Lista zalet regularnego spożywania owoców i warzyw dla naszego organizmu jest długa. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

źródło: pixabay.com

Maliny od tysięcy lat wykorzystuje się w celach leczniczych i odżywczych. Zawierają bukiet składników odżywczych i związków bioaktywnych. Są cenne również ze względu na wysoką zawartość błonnika, który w formie drobniutkich pestek i pektyn pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit.

Wiśnie i czereśnie pobudzą apetyt niejadka, bo stymulują wydzielanie enzymów trawiennych. Zarówno wiśnie, jak i czereśnie obniżają ryzyko wystąpienia chronicznych chorób niezakaźnych.

Truskawki powstały ze skrzyżowania dwóch rodzajów poziomek przez nadwornych botaników Ludwika XIV. Ich unikalny aromat i smak sprawia, że czekamy na nie z utęsknieniem cały rok. To świetne źródło antyoksydacyjnych substancji aktywnych. Truskawki mają działanie moczopędne, wspierają wątrobę, układ krwiotwórczy i trawienny. 

Brzoskwinie i morele swój słoneczny, ciepły kolor zawdzięczają bardzo dużej zawartości β-karotenu, prekursora witaminy A. W morelach jest go prawie trzy razy więcej niż w brzoskwiniach.  β-karoten wpływa na zdrowy wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia oraz wytwarza naturalny filtr UV, który ochroni skórę przed lipcowym słońcem. Morele jasne zawierają dwutlenek siarki, konserwant chroniący złoty kolor.

Czarne porzeczki to królowe witaminy C. Osobom chorującym na serce pomogą wzmocnić naczynia krwionośne. Porzeczka łagodzi infekcje dzięki obecności antyseptycznych kwasów organicznych. Białe i czerwone choć uboższe w przeciwutleniacze wciąż zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i wspierającą odporność rutynę.

źródło: pixabay.com

Arbuz w lipcu, szczególnie schłodzony będzie świetnie nawadniał i orzeźwiał. Arbuz to jedyne źródło żywieniowe cytruliny – aminokwasu, który cenią sportowcy. Chroni ona tkankę mięśniową przed rozpadem i zmniejsza intensywność występujących potreningowo zakwasów. Największa ilość cytruliny znajduje się w jasnej części arbuza tuż przy skórce.

Ponieważ transport owoców latem trwa krócej, mogą dłużej zostać na krzaku czy drzewie. Tam dojrzewają w promieniach słońca, robią się słodsze i nabierają wartości odżywczych. Ze względu na sprzyjające warunki, latem rośliny nie potrzebują dużych ilości nawozów i wspomagaczy wzrostu. Są więc zdrowsze, dlatego, oprócz jedzenia ich na bieżąco, warto pomyśleć również o zrobieniu zapasów na zimę.

Aby przedłużyć świeżość owoców warto kupować te świeże i nieuszkodzone. Owoce należy myć bezpośrednio przed spożyciem, myciem wcześniej przyspiesza ich psucie. Jeśli chcemy aby nie dojrzały bardziej należy ograniczyć ich dostęp do słońca. Nie wolno ich też przechowywać w nadmiernej wilgoci ale również nie przesuszać. – wyjaśnia Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Owoce i warzywa to jedno z ważniejszych źródeł błonnika pokarmowego. W połączeniu z wodą wpływa na prawidłową perystaltykę jelitową, zapobiega dyskomfortom trawiennym, zaparciom czy wzdęciom. Jego obecność równoważy również skład mikrobioty jelitowej nierzadko pełniąc funkcję prebiotyczną. Jej prawidłowy skład oddziałuje korzystnie na cały nasz organizm nie tylko regulując procesy trawienne, ale również wspierając odporność i dobry nastrój.

źródło: Innovation PR

 

INNE ARTYKUŁY Z TEGO DZIAŁU
Kierowco uważaj na rowerzystów!

2023-04-13

Kierowco uważaj na rowerzystów!

Sezon rowerowy i motocyklowy już się rozpoczął. Coraz więcej amatorów jazdy na jednośladzie pojawia się na drogach, dlatego przypominamy kierowcom, jak powinni się zachowywać w stosunku do niechronionych uczestników ruchu drogowego.
Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

2023-04-12

Dla pacjentów tanio nie zawsze znaczy lepiej

Projekt ustawy o refundacji leków i wyrobów medycznych wprowadza zapis, który daje Ministrowi Zdrowia możliwość ustalania cen na wyroby medyczne stosowane w ramach świadczenia gwarantowanego. Zdaniem lekarzy i pacjentów ograniczenie swobody wyboru wyrobów medycznych ograniczy dostęp do innowacyjnych technologii, a tym samym pogorszy bezpieczeństwo pacjentów.
Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

2023-04-12

Polscy przetwórcy i producenci mleka chcą zmniejszyć ich negatywny wpływ na środowisko

Sektor produkcji i przetwórstwa mleka – podobnie jak całe rolnictwo – stoi przed wyzwaniami wynikającymi ze zrównoważonego rozwoju i koniecznością redukowania swojego wpływu na środowisko. To nie tylko efekt wymogów stawianych przez Europejski Zielony Ład, ale i rosnących oczekiwań konsumentów. Dlatego organizacje branżowe zawiązały porozumienie, którego celem ma być wypracowanie standardów produkcji mleka łączących cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi i dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu. – Chcemy zrobić coś konkretnego, pozytywnego, aby mleczarstwo i hodowla bydła mogły się przyczynić do ograniczania wpływu rolnictwa na środowisko – mówi Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. 
Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

2023-04-11

Przemoc wobec kobiet w ciąży ma więcej konsekwencji niż myślimy

Niestety, przemoc domowa względem kobiet to wcale nie rzadkość. Może przybierać różną postać - od agresji fizycznej, przez seksualną, po dręczenie psychiczne. Jeśli poddana jest jej kobieta w ciąży, konsekwencje dotyczą nie tylko jej, ale i rozwijającego się zarodka i płodu. A szkodliwa jest wszelka przemoc: i ta fizyczna, i psychiczna, i seksualna, i ekonomiczna. Dowiedz się więcej.
Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

2023-04-11

Kultura jazdy samochodem – co trzeba wiedzieć?

Poruszanie się samochodem po drodze wymaga od wszystkich uczestników ruchu drogowego stosowania się do przepisów, aby zachować bezpieczeństwo. Kierowcy często zapominają o tym, że nie są sami na drodze i nie stosują się do podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz życzliwości i uprzejmości.
Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

2023-04-10

Pracodawcy z nowymi licznymi obowiązkami dotyczącymi pracy zdalnej

Polacy polubili pracę zdalną. Jak wynika z badania firmy ADP „People at Work 2022: A Global Workforce View”, ponad 41 proc. pracowników w wieku 34–44 lata twierdzi, że praca wykonywana z domu ułatwia im funkcjonowanie. Blisko 39 proc. badanych Polaków przyznaje, że ułatwia ona bycie pracującym rodzicem. Wchodzące właśnie w życie zmiany w Kodeksie pracy uregulują kwestię pracy zdalnej, wprowadzając jednocześnie szereg obowiązków po stronie pracodawcy i pracownika.
Nie wystarczy odpowiednie menu

2023-04-10

Nie wystarczy odpowiednie menu

Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole ma zasiąść gość, który musi być na diecie bezglutenowej, warto wiedzieć, że ważne jest nie tylko skomponowanie menu bez glutenu, ale i zadbanie, by potrawy z niego nie sąsiadowały bezpośrednio z tymi z glutenem. Dowiedz się więcej.
Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

2023-04-04

Polacy częściej szukają wakacji poza sezonem

Im więcej informacji o recesji i inflacji, tym większe zainteresowanie podróżami zagranicznymi – taki przewrotny wniosek można wysnuć z raportu Polskiej Izby Turystyki i multiagentów: Wakacje.pl, Travelplanet.pl i Fly.pl. Z analizy rezerwacji w sezonie zimowym wynika, że popyt na wyjazdy nie osłabł nawet mimo wzrostu kosztów podróżowania, który oscyluje wokół stopy inflacji. Eksperci oceniają, że w kolejnych miesiącach także nie spodziewają się spowolnienia w sprzedaży, co najwyżej Polacy częściej będą szukać atrakcyjnych cenowo okazji poza sezonem.
Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

2023-04-03

Czy kryzys gospodarczy odbił się na polskim rynku pracy?

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące bezrobocia w 2022 roku. Wskaźnik stopy bezrobocia w grudniu ubiegłego roku wyniósł 5,2% (wobec 5,4% w grudniu 2021 r.). Kryzys gospodarczy wywarł jednak znaczący wpływ na nastroje panujące wśród pracowników. Ponadto jego konsekwencje mogą mocno dać się we znaki Polakom w 2023 roku. Jak będzie wyglądać sytuacja na rynku pracy?
Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

2023-04-02

Rok po zmianie systemu rozliczeń fotowoltaika wciąż na fali wzrostowej

W kwietniu br. minie rok, odkąd zmieniły się zasady rozliczania nowych prosumentów za energię z przydomowych instalacji fotowoltaicznych przekazywaną do sieci i z niej pobieraną. – Sytuacja cenowa i geopolityczna powodują, że mimo zmiany tego systemu rozliczeń odbiorcy wciąż sięgają po fotowoltaikę – mówi Dominika Taranko, dyrektorka Forum Energii i Klimatu w Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Jak wskazuje, firmy i inwestorów indywidualnych do takich inwestycji skłania niestabilna sytuacja na rynku energii i rosnące ceny prądu. Coraz większym problemem jest jednak niewystarczająca przepustowość krajowych sieci elektroenergetycznych, a w efekcie – rosnąca liczba decyzji odmownych dotyczących przyłączenia do nich instalacji PV.